WordDive – koukuttavaa kielenopiskelua

Rakastan vieraita kieliä. Puhun useampaa kieltä sujuvasti (huom., en välttämättä oikein), koska minulta puuttuu jokin häpeägeeni, joka laittaisi miettimään liikaa. Matkoilla haluan ensimmäiseksi selvittää kiitos-missä-anteeksi-saisinkolaskun-setit paikallisella kielellä. Kerran söin Puolassa vuoren rahkatäytteisiä makeita pierogeja lounaaksi, kun en suostunut katsomaan englanninkielistä menua. Espanjassa päädyin asturialaiseen sairaalaan saksa-espanja-tulkiksi saksalaiselle pyhiinvaeltajalle. Into vieraiden kielen puhumiseen on siis tuonut eteen kokonaisia maailmoja: erilaisia ihmisiä erilaisine maailmankuvineen, ihmeellisiä kohtaamisia, uusista kirjoista ja elokuvista puhumattakaan.

Mutta oli into kuinka kova tahansa, ilman harjoitusta ja ylläpitoa kielitaito hiipuu. Tänä syksynä päätin elvyttää vanhan rakkauteni saksan kieleen. Sain tilaisuuden testata suomalaista kielenopiskelusovellusta WordDivea. Tämän postauksen kirjoitan siis oppilaana, en opettajana.

WordDive_logo

WordDivella kieltä opiskellaan pelinomaisesti, sekä näkö- että kuuloaistia hyödyntäen. Sovelluksessa voi valita aloitustasonsa sekä myös nopeuden, jolla peli antaa tehtäviä. Ideana on treenata tiettyjen sanojen, rakenteiden tai kirjoitusasujen hallintaa niin että ne siirtyvät pysyvään muistiin ja vapauttavat työmuistin käsittelemään ylemmän tason asioita, kuten lauserakenteita ja ilmaisutapoja. Sovellus optimoi tarvittavan toiston määrän jokaiselle henkilökohtaisesti – peli siis mukautuu pelaajan taitotasoon.

Saksani on ruosteessa, mutta pystyn kuitenkin lukemaan yksinkertaisen sanomalehtiartikkelin tai juttelemaan kuulumisista. Aloitin WordDiven Helppo peli –vaihtoehdosta. Aluksi peli tuntuikin hieman liian simppeliltä – tehtävänä on klikata ruudulle ilmestyvään kuvaan sopivaa sanaa. Kun tajusin säätää vauhtia nopeammaksi, peli kävi mielekkäämmäksi. Itse asiassa klikkailu oli niin koukuttavaa, että muutamana iltana oli vaikeuksia päästä nukkumaan, kun piti kokeilla vielä yksi kierros… iPad_3

Pääharjoitus –vaihtoehto on huomattavasti haastavampi tehtävämuoto. Huomasin, että olin aika hukassa sanojen sukujen ja oikeiden kirjoitusasujen kanssa vuosien tauon jälkeen. Pääharjoituksessa kuvissa esiintyviä sanoja kirjoitetaan itse ja lisäksi sanan pääsee näkemään ja kuulemaan jossain kontekstissa. Lauseet, joissa sanat esiintyivät, olivat minun tasolleni juuri sopivia: ei liian vaikeita, mutta kuitenkin sellaisia, jotka opettivat tai palauttivat mieleen myös jotain kieliopista tai lauserakenteista. Italianopettajaystäväni kokemus italian alkeiden vastaavasta pelistä oli puolestaan se, että kontekstilauseet olivat aloittelijalle liian hankalia, eivätkä siis tukeneet uuden sanan oppimista.

WordDive sopii mainiosti ainakin kaltaiselleni aikuiselle, joka haluaa palauttaa mieliin jo unohtumaan päässeen kielen, mutta jolla ei ole aikaa mennä kielikurssille. Opiskelu mobiilisovelluksen avulla onnistuu kotisohvalla, bussissa tai lapsia harrastuksista odotellessa ja harjoittelu on mielekästä, vaikka aikaa olisi vain 10 minuuttia. Syvemmän kielitaidon saavuttaminen vaatii rinnalle toki sanomalehtiä, televisio-ohjelmia ja aitoa keskustelua opittavalla kielellä, mutta sovellus herättelee mukavasti kielen oppimisen maailmaan, treenaa perussanavarastoa ja antaa itsevarmuutta avata suunsa. Mielenkiinnolla kokeilisin myös sellaisen kielen kanssa, jossa täytyy lähteä aivan alkeista liikkeelle.  Joululahjalistallani onkin ranskan tai italian kurssipaketti :) .

landscape_650

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>