Category Archives: Media

#omamuutos

Osallistun perjantaina Ison pajan Lisätty todellisuus -seminaariin ja ennakkotehtäväksi annettiin pohtia oman mediankäytön muutosta viimeisen kolmen vuoden aikana ja ennakoida tulevien kolmen vuoden muutosta. Jos muutos pitäisi tiivistää muutamaan sanaan, ne olisivat pirstaloituminen, verkottuminen ja samanaikaistuminen.

Pirstaloituminen: viime vuosien eri mediat ovat pikkuhiljaa hiipineet elämään ja lohkaiseet kukin osansa ennen television ja sanomalehtien hallitsemasta mediakakusta. Kun ennen käytin aamulla puoli tuntia lehden lukemiseen ja illalla ehkä tunnin television katseluun, nyt kuuluu muutama minuutti Twitterissa, kymmenen sanomalehden digiversiossa, tovi Facebookissa ja sieltä kautta esiin tulevissa uutisissa ja blogeissa, printtisanomalehden rapistelu ruokatunnila, hetkinen Instagrammissa ja illan hengähdys Netflixin tv-sarjan äärellä (pienten lasten vanhempi kiittää mahdollisuutta aloittaa sarja haluamaansa aikaan ja stopata se niin monta kertaa välissä kuin taaperoiden iltasirkus vaatii…) Väliin mahtuu Bloglovinin minulle syöttämät blogipäivitykset, Linkedinin ilmoitukset, opiskelijoiden kanssa YouTubessa ja Ylen Elävässä arkistossa seikkailu, oppimisympäristöjen (kuten Moodlen ja Pedanetin) käyttö ja satunnaisten automatkojen radionkuuntelu. Mediankäyttöni on siis pirstaloitunut niin ajallisesti kuin välineen puolestakin.

Verkottuminen:  Facebook-tuttavan päivitys johtaa yhden uutisen jäljille, Twitter-kontaktien hypetys tietystä kolumnista saa minutkin lukemaan sen, suosikkibloggaajani johdattelee minut jonkin tv-ohjelman äärelle…Mediankäyttö ei ole enää yksinäistä tai henkilökohtaista, vaan sosiaalista, verkottunutta ja avointa. Vertaisfiltteri toimii: en ehdi aamulla lukea valtakunnan päälehtiö kokonaan, mutta iltaan mennessä tiedän puhutuimmat uutiset ja jutut verkostojeni välityksellä. Toivoa sopii, että verkostoissani on tarpeeksi eri tavalla ajattelevia ihmisiä, enkä elä monen mediatutkijan maalailemassa ideologisessa kuplassa, jossa samanmieliset tykkäilevät toistensa jutuista… Toisaalta sosiaalisen median (ammatillinen) vertaistuki on minusta hienoimpia median mahdollistamia juttuja. Tekninen ongelma iPadin kanssa tai elokuvavinkit lukiokurssille hoituvat uskomattomalla vauhdilla somen ryhmissä!

Samanaikaistuminen: tätä monen median samaan aikaan kuluttamista olisin pitänyt vielä viisi vuotta sitten mielipuolisena, mutta nyt se on arkipäivää (vaikka saattaa kyllä edelleen olla mielipuolista…) Television keskusteluohjelmaa katsoessa twiitataan, blogia kirjoittaessa kuunnellaan YouTubesta musiikkia ja kirjaa lukiessa kommentoidaan netin kirjallisuuspiiriin. Parhaimmillaan samanaikaisuus on hieno juttu, joka voi tuoda uutta tulokulmaa ja syvyyttä käsillä olevaan teemaan, pahimmillaan hajottavaa ja stressaavaa.

Mikä on sinun #omamuutos?